Creative Europe Media MK

 

 

Дистрибутерската куќа „Катавеј“, трета година по ред доби поддршка од Креативна Европа МЕДИА на повикот за Онлајн дистрибуција, во висина од 180.000 евра. Нивниот проект Cinesquare VOD Platform е еден од 30-те селектирани, од вкупно 85 пријавени проекти, кои годинава добија поддршка од подпрограмата МЕДИА на „Креативна Европа“.

На 24 Август, со почеток во 12 часот, во Електронската сала на Општина Велес, ќе се одржи информативна сесија за Креативна Европа, потпрограми Култура и МЕДИА.

Реалноста режира, ние правиме филмови

Фестивалот за креативен документарен филм „Македокс“, во соработка со Канцеларијата „Креативна Европа“ - МЕДИА во Македонија, ја организира работилницата „Режирање реалност“ со наградуваната финска режисерка Пирјо Хонкасало. Со неа учесниците ќе можат не само да зборуваат, туку и да го видат умешното користење на документарниот јазик во нејзините филмови „Три соби на меланхолија“, „ИТО“ и „Бетонска ноќ“. Низ дискусии по проекциите, учесниците ќе дознаат како да се одберат темата и протагонистите и до каде досега етичката одговорност на режисерот кон нив, што е реалност и како да се пренесе.

Работилницата ќе се одржи на 17, 18 и 19-ти август, од 10 до 13.30 часот, во Музејот на современа умтеност-Скопје. Работилницата е бесплатна и е отворени за филмаџии во ограничен број. Пријавување за учество е до 15 август на: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. (испратете име и презиме, професија и возраст и напишете како ова искуство би ви користело понатаму во животот).

Биографиja

Пирјо Хонкасало е призната и многупати наградувана режисерка и сценаристка на документарни филмови и е првата финска филмаџика која снимила игран филм. Нејзини се наградуваните филмови „Трилогија на светото и ѓаволското (Мистерион, Тањушка и Седумте ѓаволи и Атман)“ и неверојатно прекрасниот „Три соби на меланхолија“. Таа е членка на Американската филмска академија со над 30 ретроспективи низ целиот свет.

МЕДИА забава со Фолтин и DJ Rootboy за затворањето на Beach Film Festival

По одржаните инфо сесии во Куманово, Битола, Тетово и Струмица, Канцелариите на Креативна Европа (потпрограми Култура и МЕДИА), во текот на оваа недела ќе реализираат серија настани во Охрид.

Имено на 20 јули 2018 во Општинска сала во Охрид, со почеток во 11.00 часот ќе се одржи „Инфо сесија за Креативна Европа - Потпрограма Култура, Категорија: Проекти за соработка“.

Следниот ден на 21 јули е резрвиран за индивидуални консултации за Креативна Европа Култура, кои ќе се одржат на Филмската Академија во Охрид, со почеток во 12.00 часот. Сите заинтересирани за консултации може да се пријават на маиловите Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. и Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Канцеларијата на Креативна Европа МЕДИА, своите активности во Охрид ќе ги реализира во соработка со првото издание на Beach Film Festival. 

На 20 јули 2018, на Филмска Aкадемија во Охрид, со почеток од 13.00 часот ќе се одржи конференцијата на тема: „Важностa на регионалната соработка и копродукции во контекст на земји со низок продукциски капацитет и примери на успешни МЕДИА проекти од регионот“. На настанот ќе учествуваат претставници на Канцелариите на Креативна Европа МЕДИА на Хрватска, Словенија, Србија и Црна Гора.

На 21 јули 2018, на Филмска Aкадемија во Охрид, со почеток од 12.00 часот, претставниците на македонскиот аудиовизуелен сектор ќе имаат можност за индивидуални консултации, со претставниците на Канцелариите на Креативна Европа МЕДИА на Хрватска, Словенија, Србија и Црна Гора. Закажување на mail: vladimir.Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Македонија се приклучи кон потпрограмата МЕДИА на Креативна Европа во Јули 2015 година, при што проектите на македонските апликанти до сега се поддржани со вкупна сума од 463.000 евра. По повод одбележување на три годишнината од учеството во оваа програма, Канцеларијата на Креативна Европа МЕДИА, на затворањето на Beach Film Festival организира МЕДИА забава со Фолтин и DJ Rootboy.

Следни повици

 

 

Повик 

Рок

Поддршка за развој на проект 2019 (Support for Development of Audiovisual Content – Single Project)


18/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

24/04/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка на филмски фестивали 2019 (Support to Festivals)


20/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

07/05/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка на телевизиска програма 2019  (Support to television Programming)


18/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

28/05/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


 

Поддршка за продажни агенти 2018 (Support to Sales Agents)

 


15/01/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка за филмска едукација 2019 (Support for Film Education)


07/03/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


 

Дистрибуција: Селективна поддршка  (The Distribution Selective scheme: Support for the distribution of non-national films )

 

08/01/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

04/06/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

Поддршка за продажни агенти (Support to Sales Agents)

15/01/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Пристап до маркети (Access Markets) 

 

 07/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Поддршка за развој на збирни проекти (Support for Development Slate Funding)

 

 

20/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

Поддршка за развој на видео игри (Development Video Games)

 

27/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Поддршка на копродукциски фондови (Co-Production Funds)

 

06/03/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

 

Промоција на аудиовизуелна проекти онлајн (Promotion of European Audiovisual Works Online)

 

 

05/04/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)