Creative Europe Media MK

 

 

Работилница со Пирјо Хонкасало

Реалноста режира, ние правиме филмови

Фестивалот за креативен документарен филм „Македокс“, во соработка со Канцеларијата „Креативна Европа“ - МЕДИА во Македонија, ја организира работилницата „Режирање реалност“ со наградуваната финска режисерка Пирјо Хонкасало. Со неа учесниците ќе можат не само да зборуваат, туку и да го видат умешното користење на документарниот јазик во нејзините филмови „Три соби на меланхолија“, „ИТО“ и „Бетонска ноќ“. Низ дискусии по проекциите, учесниците ќе дознаат како да се одберат темата и протагонистите и до каде досега етичката одговорност на режисерот кон нив, што е реалност и како да се пренесе.

Работилницата ќе се одржи на 17, 18 и 19-ти август, од 10 до 13.30 часот, во Музејот на современа умтеност-Скопје. Работилницата е бесплатна и е отворени за филмаџии во ограничен број. Пријавување за учество е до 15 август на: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. (испратете име и презиме, професија и возраст и напишете како ова искуство би ви користело понатаму во животот).

Биографиja

Пирјо Хонкасало е призната и многупати наградувана режисерка и сценаристка на документарни филмови и е првата финска филмаџика која снимила игран филм. Нејзини се наградуваните филмови „Трилогија на светото и ѓаволското (Мистерион, Тањушка и Седумте ѓаволи и Атман)“ и неверојатно прекрасниот „Три соби на меланхолија“. Таа е членка на Американската филмска академија со над 30 ретроспективи низ целиот свет.

Следни повици

 

 

Повик 

Рок

Поддршка за развој на проект 2019 (Support for Development of Audiovisual Content – Single Project)


18/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

24/04/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка на филмски фестивали 2019 (Support to Festivals)


20/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

07/05/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка на телевизиска програма 2019  (Support to television Programming)


18/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

28/05/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


 

Поддршка за продажни агенти 2018 (Support to Sales Agents)

 


15/01/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка за филмска едукација 2019 (Support for Film Education)


07/03/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


 

Дистрибуција: Селективна поддршка  (The Distribution Selective scheme: Support for the distribution of non-national films )

 

08/01/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

04/06/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

Поддршка за продажни агенти (Support to Sales Agents)

15/01/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Пристап до маркети (Access Markets) 

 

 07/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Поддршка за развој на збирни проекти (Support for Development Slate Funding)

 

 

20/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

Поддршка за развој на видео игри (Development Video Games)

 

27/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Поддршка на копродукциски фондови (Co-Production Funds)

 

06/03/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

 

Промоција на аудиовизуелна проекти онлајн (Promotion of European Audiovisual Works Online)

 

 

05/04/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)