Creative Europe Media MK

 

 

Во рамките на Фестивалот за креативен документарен филм „МакеДокс“ кој што по седми пат се одржува од 20 до 26 Август во Куршумли Ан, македонскиот МЕДИА Деск во деновите од 22 до 26 Август ќе има отворен штанд, кој што ќе функционира во периодот помеѓу 17.00 и 18.00 часот. На штандот ќе може да се добијат подетални информации за можностите кои ги нуди потпрограмата МЕДИА на Креативна Европа. Инаку фестивалот МакеДокс е еден од првите македонски апликанти кои се здобија со поддршка од МЕДИА.

Целосната програма за фестивалот МакеДокс може да се најде на следниот ЛИНК.

Битолскиот завод и музеј беше домаќин на инфо денот, односно промоцијата на програмата Креативна Европа на ЕУ, која се одржа на 13.06.2016. Во рамките на настанот беа презентирани можностите за аплицирање во рамките на потпрограмите Култура и МЕДИА. Целта е да се информираат потенцијалните корисници за престојните повици за аплицирање во рамките на овие потпрограми.

За овие потпрограми може да аплицираат сите институции и организации кои што се занимаваат со дејноста култура или медиа. Битолскиот завод и музеј веќе беше корисник на средства од оваа програма наменети за културата. Добивањето на проектите зависи од апликантите и целта за која тие аплицираат, а досегашното искуство од користењето на овие средства е доста позитивно.

Од месец јули 2015 година, Македонија е дел од потпрограмата МЕДИА, а канцеларијата за МЕДИА работи два месеци, која пред се е наменета како поддршка на македонските продуценти и лица од аудо-визуелниот сектор.

Во моментов во однос на искористувањето на средствата од програмата МЕДИА најголем интерес има од фестивалите и од независните продуцент. Канцеларијата за Креативна Европа потпрограма МЕДИА е во Агенцијата за филм, а Одделението за Креативна Европа – потпрограма Култура е во рамките на Министерството за култура на РМ.

 

На 10 Јуни со почеток во 12 часот, во библиотеката „Благој Јанков - Мучето“ во Струмица, ќе се одржи инфо ден за Креативна Европа, потпрограми МЕДИА и Култура. Организатор на настанот е ЕУ Инфо Центарот од Скопје.

Следни повици

 

 

Повик 

Рок

Поддршка за развој на проект 2019 (Support for Development of Audiovisual Content – Single Project)


18/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

24/04/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка на филмски фестивали 2019 (Support to Festivals)


20/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

07/05/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка на телевизиска програма 2019  (Support to television Programming)


18/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

28/05/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


 

Поддршка за продажни агенти 2018 (Support to Sales Agents)

 


15/01/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка за филмска едукација 2019 (Support for Film Education)


07/03/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


 

Дистрибуција: Селективна поддршка  (The Distribution Selective scheme: Support for the distribution of non-national films )

 

08/01/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

04/06/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

Поддршка за продажни агенти (Support to Sales Agents)

15/01/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Пристап до маркети (Access Markets) 

 

 07/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Поддршка за развој на збирни проекти (Support for Development Slate Funding)

 

 

20/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

Поддршка за развој на видео игри (Development Video Games)

 

27/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Поддршка на копродукциски фондови (Co-Production Funds)

 

06/03/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

 

Промоција на аудиовизуелна проекти онлајн (Promotion of European Audiovisual Works Online)

 

 

05/04/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)