Creative Europe Media MK

 

 

Новиот филм на Теона Стругар Митевска „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“ ја доби поддршката од потпрограмата МЕДИА на Креативна Европа, на последниот повик за подршка на развој на филмски проекти, во висина од 30.000 евра. Во конкуренција од 294 пријави од цела Европа, на овој конкурс се поддржани 57 проекти, меѓу кои и најновиот филм на Теона Митевска, кој е во подготовка и ќе се реализира во продукција на Сестри и брат Митевски, во копродукција со партниери од Белгија и Словенија, а се очекува во реализацијата на проектот да се приклучи уште една западноевропска земја.

Во образложението за проектот, комисијата го оценува сценариото со највисоки оценки и покрај овој квалитет, го истакнува и креативниот тим, кој несомнено може да ја изнесе на површина креативната визија на режисерот.

„Господ постои, нејзиното име е Петрунија“, е поддржан од Агенцијата за филм на РМ со средства во износ од 30.000.000 денари и беше презентиран на три маркети, од кои на Синелинк во Сараево ја освои највисоката награда за развој на проекти која ја дава европскиот фонд Еуримаж, во висина од 20.000 евра.

Инаку престижната програма МЕДИА стана достапна за Македонските филмски професионалци од Јули 2015, а од Април 2016 во склоп на Агенцијата за Филм на Р. Македонија, започна да функционира и канцеларијата на МЕДИА. Од приклучувањето на Македонија во потпрограмата МЕДИА на Креативна Европа, со  поддршка се здобија поголем број на проекти, а целосната листа може да се види на следниот линк: www.ced.mk/mediamk/mk/poddrzhani-proekti 

Во просториите на Агенцијата за филм на Република Македонија на 20 Април 2017 се одржа прес-конференција која ја организираа дистрибутерската куќа „Катавеј“ од Скопје, Агенцијата за филм на РМ и Канцеларијата за потпрограмата Медиа на Креативна Европа. Повод за средбата со претставниците на медиумите беше меѓународниот проект „Катавеј онлајн и офлајн: Нови дигитални форми за филмска дистрибуција на Балканот“, кој е поддржан од Потпрограната МЕДИА на Креативан Европа, во делот на Он-Лајн Дистрибуција и во кој Р. Македонија е носител, а се состои од кино и онлајн дистрибуција на холандската детска комедија „Малиот гангстер“, која од 20 април се прикажува во кино салите во Македонија, Хрватска и во Албанија, синхронизирана на јазиците од трите земји, како и на Video on Demand платформата Cinesquare.net, која што исто така беше промовирана и која што е реализирана со поддршка на „Еуримаж“. Двата проекта се поддржани и од страна на Агенцијата за филм на РМ.

- „Синесквер“ е еден видео-библиотека во која има филмови од 13 земји од ЈИЕ, а цената за гледање на еден долгометражен игран филм, изнесува 1 евро. Среќен сум што на оваа ВОД Платформа, во секој момент ќе бидат достапни и голем број на македонски филмови. ВОД платформите се карактеризирани како нова надеж и иднина на филмската промоција и прикажување и веќе се реалност во голем број земји од Европа и САД. Оваа ВОД платформа е единствената која прикажува филмови од овој дел на светот. Што се однесува до филмот „Малиот гангстер“, со задоволство информираме дека повеќе илјади деца ќе го видат во една недела. Очекуваме дека ќе го срушиме и рекордот на гледаност на еден филм во период од една недела во 22 града во земјава – рече Трајкоски, иницијатор на проектот и менаџер во „Катавеј“

- Освен тоа што поддржува филмска продукција, Агенцијата за филм на РМ, поддржува и промовирање на филмската култура, како и нови начини за кинодистрибуција, не само на македонски, туку и на европски филмови. Од лани почна со работа МЕДИА дескот во Македонија и радува тоа што за многу краток период македонските проекти се препознаени по квалитетот, а тука се вбројува и „Катавеј онлајн и офлајн: Нови дигитални форми за филмска дистрибуција на Балканот“. Овој проект, како и платформата cinesquare.net, ќе бидат промовирани и во рамките на македонскиот ден на штандот на Југоисточна Европа на Филмскиот фестивал во Кан. Благодарение на овој проект филмофили од Југоисточна Европа ќе можат во секое време да ги гледаат бисерите на македонската кинематографија, како и филмовите од целиот Балкан. Оваа „видео библиотека“ ќе биде достапна за гледање во било кое време во 13 држави од Југо-Источна Европа, а тука се вбројуваат и легендарните македонски филмови како „Македонска крвава свадба“, „Мис Стон“, „Солунските атентатори“, исто така и дел од поновата македонска кинематофрафија како „Тетовирање“, „Панкот не е мртов“, „Ова не е американски филм“, но и голем број на кратки и документарни филмови. За почеток, сите филмови имаат англиски превод, а дел се преведени и на јазици од земјите од Југоисточна Европа - рече Ѓоргоска-Иливска, директорка на Агенцијата за филм РМ.

- Поддршката на потпрограмата МЕДИА за одреден проект не е значајна само од финансиски аспект, туку претставува и еден вид на признание за неговиот квалитет. Компанијата „Катавеј“, која ја доби поддршка од потпрограмата МЕДИА во делот за онлајн-дистрибуција за проектот „Катавеј онлајн и офлајн: Нови дигитални форми за филмска дистрибуција на Балканот“, за првпат во регионот ќе обедини три држави, во кои во исто време ќе има прикажување на европски детски филм синхронизиран на три јазици, во кино и на ВОД. Детскиот холандски филм „Малиот гангстер“ е еден од најдобрите холандски семејни филмови во последните години и истиот е победник на најголемите филмски фестивали за деца во светот, како што се „Синекид“, „Џифони“ и „Оулу“. Филмот е наменет за најмладата публика од 8 до 14 години и претставува одличен избор за на него да се базира овој проект, задоволувајќи со тоа голем дел од критериумите на програмата МЕДИА, како што се филмска едукација, градење на публика и алтернативна дистрибуција. Комбинирајќи кино и онлајн дистрибуција, очекуваме филмот да достигне голем број на гледачи. Исто така, овој смел бизнис модел се очекува да поттикне провокативни идеи и методи за промоција на филмовите на Балканот и пошироко - рече Владимир Стојчевски, раководител на македонската канцеларија за потпрограмата МЕДИА на Креативна Европа.

 
На 6 април 2017, во рамките на Филозофскиот Филмски Фестивал, ќе се одржи презентација за потпрограмата МЕДИА на Креативна Европа, со фокус на повиците за Поединечен развој на проекти и Филмски Фестивали. Презентацијата ќе биде проследена и со индивидуални консултации за проектите кои што планираат да аплицираат во априлскиот рок. Гостинка на настанот ќе биде Г-ѓата Мартина Петровиќ, Раководител на Канцеларијата за Кретивна Европа МЕДИА од Хрватска.
 
Настанот ќе се одржи на 6 Април (четврток) од 13.00 до 15.00 часот во Кинотеката на Македонија.
 
Консултациите ќе се одржат на 6 април од 10.00 до 12.00 часот и на 7 април од 10.00 до 12.00 часот, во Агенцијата за филм на РМ.
 
Сите кои што се заинтересирани да закажат термин за конслутации, треба да се пријават најдоцна до 4 Април, на маил адресата:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Македонскиот МЕДИА Деск на покана од Канцеларијата за Креативна Европа МЕДИА од Бугарија, на 18 Март присуствуваше на овогодинешното издание на Софија Митингс, кое се одвиваше во рамките на Софија Филм Фестивал. Настанот беше насловен „Креативна Европа МЕДИА - Нови моменти и примери на успешна пракса од нашите соседни земји“. При тоа беа дадени примери од реализацијата на потпрогармата МЕДИА на Креативна Европа од Бугарија, Хрватска, Македонија, Чешка и Грција. Со настанот се даде поголема видливост и препознатливост на проектите од земјите од регионот и истиот беше можност за размена на искуства помеѓу филмските професионалци од наведените земји, а покрај тоа беа одржани и индивидуални консултации во врска со потпрограмата МЕДИА.

На настанот учествуваа Камен Балкански - Раководител на Канцеларијата за Креативна Европа МЕДИА на Бугарија, Мартина Петровиќ - Раководител на Канцеларијата за Креативна Европа МЕДИА на Хрватска, Владимир Стојчевски - Раководител на Канцеларијата за Креативна Европа МЕДИА на Македонија, Krystyna Plohonova од Работилницата МИДПОИНТ од Чешка, како и преставници на Медитеранскиот Филмски Институт од Грцаија, кои ја презентираа програмата Script 2 Film.

Повеќе информации за програмата на Софија Митинг може да најдете на следниот ЛИНК.

ФОТО ГАЛЕРИЈА од настанот.

Следни повици

 

 

Повик 

Рок

Поддршка за развој на проект 2019 (Support for Development of Audiovisual Content – Single Project)


18/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

24/04/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка на филмски фестивали 2019 (Support to Festivals)


20/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

07/05/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка на телевизиска програма 2019  (Support to television Programming)


18/12/2018 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)

28/05/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


 

Поддршка за продажни агенти 2018 (Support to Sales Agents)

 


15/01/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


Поддршка за филмска едукација 2019 (Support for Film Education)


07/03/2019 - 12:00(CET/CEST, midday Brussels time)


 

Дистрибуција: Селективна поддршка  (The Distribution Selective scheme: Support for the distribution of non-national films )

 

08/01/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

04/06/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

Поддршка за продажни агенти (Support to Sales Agents)

15/01/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Пристап до маркети (Access Markets) 

 

 07/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Поддршка за развој на збирни проекти (Support for Development Slate Funding)

 

 

20/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

Поддршка за развој на видео игри (Development Video Games)

 

27/02/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

Поддршка на копродукциски фондови (Co-Production Funds)

 

06/03/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)

 

 

 

Промоција на аудиовизуелна проекти онлајн (Promotion of European Audiovisual Works Online)

 

 

05/04/2019 - 12:00 (CET, Brussels time)